Den Store Guide Om Gulvlamper (Alt du bør vide)

Hvis du står og mangler en gulvlampe, men er lidt i tvivl om, hvordan du finder frem til den rigtige, skal du ikke lede længere efter svar. Herunder finder du svar på ofte stillede spørgsmål angående gulvlamper og derudover finder du også en liste over ting du skal være opmærksom på, inden du køber din næste gulvlampe.

Du finder vores store udvalg af Gulvlamper lige her!

 

Ofte stillede spørgsmål om gulvlamper

Herunder finder du de mest hyppige spørgsmål (og svar ikke mindst) når det kommer til gulvlamper. Skulle du stadig ligge inde spørgsmål, er du velkommen til at tage fat i os, så skal vi nok komme alt tvivl til livs :-)

Hvad er forskellen på en gulvlampe og en standerlampe?

En gulvlampe og en standerlampe er bare to navne for den samme ting. Uanset om du hører ordet ”gulvlampe” eller ”standerlampe” er der taler om de høje lamper, der står på gulvet – ofte i stuen. Der er derfor ingen forskel på en gulvlampe og en standerlampe.

Hvad er fordelene ved en gulvlampe?

Gulvlampen har flere fordele, i forhold til andre lampetyper. Hvis man sammenligner den med eksempelvis pendler eller væglamper kræver gulvlampen ingen installation. Den bare sætte i stikkontakten og have skruet en pærer i, så er den klar til at lyse.

Da lampen ikke er installeret i væggen eller i loftet, er det også nemt at rykke rundt på den, hvis man skulle lave om derhjemme eller hvis man bare synes at lampen skal rykkes.

En anden klar fordel ved en gulvlampe, er dens funktionalitet. Gulvlamper hjælper både til med den generelle rumbelysning, ligesom du også har mulighed for at få et fokuseret lys i en given retning.

Hvor meget lys giver en gulvlampe?

Hvor meget lys en gulvlampe giver afhænger meget af hvilken lampe der er tale om og hvilken lyskilde der er sat i lampen. Jo skarpere pæren er, jo mere lys vil lampen også give. Dog er der begrænsninger på nogle lamper. En begrænsning kunne være at lampen har en sort lukket skærm, hvor der kun kan komme lys ud i bunden. Denne lampe vil ikke give ligeså meget lys, som en lampe med en lys tekstilskærm, der er åben i top og bund og hvor lyset spredes ud til alle sider. Du kan klikke her for at se en guide til, hvordan du vælger den rette lyskilde.

Hvor mange Gulvlamper kan der stå i et rum?

I et mindre eller i et rum af almindelig størrelse, vil en enkelt gulvlampe være nok til at komplimentere de andre lamper i et lokale. Som regel giver gulvlamper et skarpere og mere fokuseret lys end de andre lamper i stuen, der sikrer en generel rumbelysning. I et større lokale, kan man godt overveje mere end én gulvlampe, nogle bruger også én på hver sin side af sofaen.

Hvad skaber en god gulvlampe?

Afhængigt af hvad man skal bruge den til, er der flere ting der kan være med til at skabe en god gulvlampe.

En ting alle gode gulvlamper har tilfælles er dog en solid base/fod som sikrer at lampen eller vipper eller vælter hvis man kommer til at strejfe den, når man går forbi den.

Herefter er det meget individuelt hvad du har behov for. Hvis du har brug for en gulvlampe der giver et godt læselys, er det vigtigt med en forholdsvis kraftig pære, samt en lampeskærm der tillader, at du kan justere lyset, eksempelvis ved hjælp af en fleksibel arm.

Hvis lampen bare skal fungere som et ekstra indretningselement, og mest være til pynt, har du noget mere frie tøjler til hvad der er en god gulvlampe for dig.

 

Hvad er den perfekte højde for en gulvlampe?

Folk spørger ofte hvad den perfekte højde for en gulvlampe er. Svaret er ikke sådan bare lige at give. Det kommer nemlig helt an på, hvor lampen skal stå og hvad den skal bruges til.

Hvis gulvlampen skal bruges til et specifikt formål, som eksempelvis læsning, skal den helst ikke være for høj. Mindre gulvlamper ses ofte bag sofaen, ved siden af læsestolen eller ved siden af skrivebordet, hvor de bruges til funktionel arbejdsbelysning.

Hvis man vil have en gulvlampe som en såkaldt statement lampe, skal den jo helst være så stor som overhovedet muligt.

Helt overordnet set, er der ikke én perfekt højde for en gulvlampe, men der er perfekte højder for givne formål. Derfor kommer det helt an på, hvad du skal bruge din gulvlampe til, hvor høj den skal være.

 Medina Gulvlampe

Hav disse ting i mente før du køber din næste gulvlampe

Før du vælger din næste gulvlampe, har vi her udarbejdet en række punkter du bør være opmærksom på. Det er ikke for at skræmme dig, men mere ment som en tjekliste.

Du behøver selvfølgelig ikke have 100% styr på alle disse ting, men hvis du ikke helt ved hvor du starter, kan det måske hjælpe dig godt på vej til at finde det rette gulvlampe.

 

Hvad passer til din stil?

Inden du vælger din kommende gulvlampe, kan det være en god idé at tage et kig rundt i resten af stuen læg mærke til hvordan stilen er i din stue. Hvis der er en masse farver og møbler i sjove former, kan du med fordel vælge en gulvlampe i en lidt anderledes farve eller i en sjov facon.

Hvis hele stuen derimod er præget af en enkel, minimalistisk indretning, giver det nok bedre mening at finde en gulvlampe der matcher ind i denne stil.

Hvilke materialer har du ellers i stuen?

Hvilke materialer du har i stuen (eller hvor din gulvlampe skal stå) har også noget at sige, inden du vælger din kommende lampe. Hvis det er en lampe til sommerhuset, hvor man tydeligt kan se trævæggene og træloftet, kan det se fantastisk ud med en gulvlampe med træben, der matcher resten af rummet.

Hvis der derimod er en masse møbler af metal eller andre materialer, kan du overveje at finde en lampe, der passer bedre end i temaet.

Man kan selvfølgelig også altid vælge en lampe der stiller helt ud fra den resterende boligindretning, hvis man ønsker at den virkelig skal være iøjnefaldende.

Hvad er dit lysbehov?

Det bliver nemmere at finde den gulvlampe der passer bedst ind i dit hjem, hvis du på forhånd ved hvad dit lysbehov er. Sagt med andre ord, hvor meget lys har du behov for, og hvad skal du bruge lampen til?

Hvis lampen skal bruges til funktionelt lys (f.eks. som læselampe eller til strikning) er det vigtigt, at den giver tilstrækkeligt med lys, så du kan se hvad du læser eller strikker. En anden fordel hvis lampen skal bruges til noget lignende dette er hvis den har en justérbar arm. Hvis kan justere lampens lys, kan du også skifte siddestilling uden at gå på kompromis med belysningen.  

Hvor skal gulvlampen stå?

Hvis du har læst med helt hertil, har du helt sikkert allerede en idé om, hvor du har tænkt dig at sætte din kommende gulvlampe. Hvis du ved hvor den skal stå, ved du også hvor meget plads du har at gøre godt med.

Hvis lampen bare skal stå til pynt, gør funktionaliteten måske ikke så meget, men hvis du har behov for læselys, er det en stor fordel hvis du kan justere lampens arm(e).

Tjek lampens mål

Inden du køber din kommende gulvlampe, bør du finde målebåndet eller tommestokken frem. Billeder kan sommetider være misvisende i forhold til hvad man regner med.

Måske er sofaen eller spisebordet meget mindre eller større på billedet end ens eget bord, hvilket kan få andre ting, som eksempelvis lamper til at virke større/mindre end de reelt set er.

Sørg derfor altid for, at du har styr på målene. Dette gælder både lampens højde, men også diameteren eller dybden, så du ved om du har nok gulvplads der hvor lampen skal stå.

Her hos os er alle vores gulvlamper angivet både i højde og diameter. Hvis du er i tvivl om nogen mht. størrelse skal du endelig bare fyre løs.

 Mål på lampe

Skal lampen kunne justeres i højden?

Mens nogle gulvlamper altid har den samme højde, er der også nogle gulvlamper der kan justeres i højden. På den måde kan du justere efter behov eller i forhold til hvor høj eller lav din stol er.

Hvis det er vigtigt for dig, at du skal kunne justere højden på din gulvlampe, skal du huske at være ekstra opmærksom på om den lampe du har set dig varm på, nu også kan dette.

Hvor langt har du til nærmeste stikkontakt?

Hvor langt har du til nærmeste stikkontakt fra dér hvor din kommende gulvlampe skal stå? De fleste gulvlamper leveres med 200 – 250cm ledning, så hvis der er længere end det, skal du overveje om du skal have fat i en forlængerledning, eller hvilken løsning du kommer på.

 

Brug en gulvlampe som læselampe

En gulvlampe kan tjene mange formål. At bruge en gulvlampe som læselampe i stuen, er bestemt ikke et usædvanligt syn. Mange vælger gulvlampen som læselampe, frem for en væglampe, da den fylder noget mere i rummet og også fungerer som en del af indretning.

Den rette gulvlampe kan derfor både tjene sit formål som et møbel man lægger mærke til, samtidig med at den giver det læselys der er behov for.

Hvis du mangler inspiration til at finde godt læselys, kan du tage et kig under vores læselamper. Her har vi samlet alle de lamper på vores side, der egner sig bedst til læselys.

Vælg en model med to eller flere arme for mere lys

Hvis du vil have meget lys for pengene, når du køber en gulvlampe, kan du overveje en lampe med flere arme. På den måde har du nærmest to eller tre lamper i én, afhængigt af hvor mange arme lampen har.

Hvis du er typen der generelt godt kan lide at gøre en god handel og få mest muligt for pengene, bør du tage et kig i vores Gør et Kup(LINK) kategori. Her har vi altid samlet de største besparelser og de bedste tilbud.

Brug en gulvlampe som statement lampe

En såkaldt ”statement lampe” er en lampe man virkelig sætter i fokus i sin indretning. Dette er sædvanligvis en meget stor lampe, som er noget af det første man lægger mærke til når man træder ind i et lokalet.

Med den rette gulvlampe, kan du virkelig sætte præg på din boligindretning og skabe en ”wow-effekt” for dine gæster.

Brug en gulvlampe til hyggebelysning

Ligesom du kan bruge din gulvlampe som læselampe, kan du også sagtens bruge den til hyggebelysning. Det eneste krav, når det kommer til hyggebelysningen er, at lampen skal give et varmt lys og mildt lys som skaber en god stemning.

Hvilken lys lampen giver kommer helt an på, hvilken lyskilde du vælger at sætte i den. Hvis du vil have hyggebelysning fra din gulvlampe, anbefaler vi at du ser under dekorationspærer, da vi her har alle vores hyggelige dekorationspærer, som er egnet til hyggebelysning.

 

Vi håber at du føler, at du er blevet klogere på gulvlamper. Skulle du alligevel have spørgsmål eller kommentarer, er du mere end velkommen til at fyre løs. Vi sidder klar på mail, chat og telefon og svarer altid så hurtigt vi kan. Du finder vores kontaktinfo under Kontakt Os.

Logo

 

Andre sider du måske finder interessante:

Gulvlamper

Sådan vælger du den rigtige pendel

Hvilken pære egner sig bedst til min lampe

Flere artikler