Hvilken pære egner sig bedst til min lampe?

Et af de spørgsmål vi oftest får til vores lamper er: ”Hvor meget lys giver den?” eller ”Giver den overhovedet nok lys?”
Det korte (og lidt flabede) svar er: ”Det kommer an på hvilken pære på sætter i lampen.” Men det er måske lige kort nok :-) Vi har derfor lavet en guide, som forhåbentlig kan hjælpe dig med, at vælge den rette pære til din lampe.

Hvilken fatning har din lampe?

Der findes flere forskellige fatninger som pærer passer i. De mest almindelige er E14 og E27, også kaldet lille og stor fatning.
En ting du skal være opmærksom på, hvis du køber en ny lampe er, at den har en fatning, der er fremtidssikret. Dette vil sige, at hvis lampen er født med en glødepære eller halogenpære, skal den kunne omdannes til LED. Skal du bruge spots, anbefaler vi at gå efter G9 og GU10, hvis det gælder da disse lyskilder fås i LED.

Hvis du er i tvivl om, hvilken pære der passer med hvilken lampe, er du altid velkommen til at kontakte os.

 

 

Vi har udarbejdet en generel tjekliste, så du ikke går galt i byen når du skal bruge pære til din lampe.

1. Find fatningen til din lampe og tjek at pæren passer til

2. Vælg den rigtige lysstyrke

3. Vælg en LED-pære, da den er bedst for miljøet samt din elregning

4. Vælg en pære hvor Ra-værdien er minimum 80

5. Vælg en pære hvor farvetemperaturen er 2200-3000 Kelvin, hvis pæren er til hjemmet.

6. Køb din pære et sted hvor den kan byttes, hvis den ikke lyser som du havde håbet

 

 1. Find fatningen til din lampe og tjek at pæren passer til.

Det vigtigste når du vælger en ny lyskilde, er at du er sikker på, at den også kan sidde i lampen. De fleste lamper er udstyret med en E27 fatning, som nogle også kalder ”almindelig” eller ”stor” fatning.

Der er dog også, som tidligere nævnt, flere fatningstyper, så det er vigtigt, at du sikrer dig at du tjekker hvilken fatning din lampe er udstyret med. Hvis du er i tvivl, er du mere end velkommen til at sende os et billede af din fatning og/eller den pærer der har siddet i den. Så skal vi nok hjælpe dig godt på vej.

 

 2. Vælg den rigtige lysstyrke

Afhængigt af hvad du skal bruge din lampe til, er det vigtigt at du vælger en pære med den rette lysstyrke. Hvis du skal bruge et godt læselys, skal du selvfølgelig ikke have en mild dekorationspære, som kun giver et hyggeligt lys. De gammeldags lyskilders lysstyrke blev målt i watt, men i dag måler man LED-pærernes lysstyrke i lumen. Du kan læse denne guide for at blive klogere på hvad watt svarer til i lumen.

 

3. Vælg en LED-pære, da den er bedst for miljøet samt din elregning.

LED er en teknologi der er kommet for at blive. LED pærerne koster en smule mere i førstegangsydelse end halogenpærerne, men til gengæld bliver den meget billigere over tid. Én ting er det besparede strømforbrug og en anden er levetiden – LED pærer holder ca. 7 gange så længe som de gamle halogenpærer.

Derfor gør du både miljøet og din pengepung en tjeneste ved at vælge en LED pære. Du kan klikke her for at se vores store udvalg af LED-pærer.

 

4. Vælg en pære hvor Ra-værdien er minimum 80.

Ra værdien, også kendt som farvegengivelsen er en betegnelse for hvor god farvegengivelsen på lyskilden er, sammenlignet med rigtigt dagslys. Dagslys har en Ra værdi på 100.

En gammeldags glødepære har en Ra værdi på 99. Mange LED pærer er dog ved at nærme sig, og det er ikke længere uset at en LED pærer har en Ra værdi på over 90. Sørg dog for, at din lyskilde som minimum har en Ra værdi på 80.

 

5. Vælg en pære hvor farvetemperaturen er 2700-3000 Kelvin, hvis pæren er til hjemmet.

Kelvin (eller bare K) måler lysfarven på lyskilden. Jo tættere på 0, jo mere varmt bliver lyset og jo tættere på 10.000 jo lysere er lyset.

Hvis du er på jagt efter et varmt og hyggeligt lys, skal du have fat i en dekorationspære. For det optimale lys 2200-2700 Kelvin. Her vil du få et varmt og behageligt lys.

Andre steder i hjemmet, som eksempelvis til køkkenbelysning eller til stuen, bør du se efter en lyskilde der har et sted mellem 2700-3000 Kelvin. Lyskilden kommer op over 3500 Kelvin, begynder lyset at blive meget hvidt og egner sig bedre til værkstedet eller andre steder hvor der skal stilles med skarpt.

 

6. Køb din pære et sted hvor den kan byttes, hvis den ikke lyser som du havde håbet.

Lys kan være svært at vurdere på et billede. Sørg for at købe din pære et sted hvor den kan byttes, hvis den ikke lyser som du havde håbet. Her hos OutletLamper har vi 100 dages returret, så du altid er sikker på, kunne returnere din lyskilde, hvis ikke den lyser præcis som du havde håbet på.

 

Har du lysdæmperkontakt?

Hvis du har en lysdæmperkontakt installeret, har du mulighed for at købe en dæmpbar lyskilde, hvor du selv kan skrue op og ned for lyset efter behov.

Dette er en fordel, da du derfor kan stille med skarpt når der eksempelvis skal laves lektier ved spisebordet, men samtidig skrue ned igen, hvis der blot er behov for en mild baggrundsbelysning mens den står på sofahygge.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du har en lysdæmperkontakt af ældre dato installeret, som er lavet til halogenpærer, egner den sig ikke til LED-pærer. For at undgå at lyset står og flakker, skal denne kontakt skiftes ud til én der egner sig til LED-pærer.

 

Har du ikke en lysdæmperkontakt? (Så frygt ej)

Hvis ikke du har en lysdæmperkontakt installeret, men alligevel godt kunne tænke dig at dæmpe lyset i dit hjem, kan det godt lade sig gøre alligevel. Det er nemlig muligt, at få dæmpbare lyskilder, der kan lyse i tre forskellige trin. De kræver ingen særlig lysdæmperkontakt og fungerer således:

  • Ét sluk/tænd: stærkeste lysstyrke
  • To sluk/tænd: mellem lysstyrke
  • Tre sluk/tænd: svageste lysstyrke

Du finder alle vores 3-step lyskilder lige her.

 

 

Vores Anbefalinger

Herunder finder du et par forskellige scenarier vi har opstillet, baseret ud fra spørgsmål vi har fået. Vi giver her vores anbefalinger af, hvilke pærer der passer i hvilke situationer. Vi har taget udgangspunkt i E27 fatningen, da det er den der befinder sig på langt de fleste lamper.

Jeg søger en god pære til min pendel over spisebordet – Hvad skal jeg vælge?

Belysning over spisebordet er altid essentiel, da vi ofte bruger enormt meget tid her.
Et sikkert valg, som du ikke går galt i byen med, er V-TAC 9W LED SAMSUNG TAG E27. Denne pære giver et godt lys, som stadig er varmt og ikke for skarpt.

Jeg søger en stærk pære som kan dæmpes – Hvad skal jeg vælge?

Hvis du har lysdæmperkontakt derhjemme, og sommetider skal bruge skarpt lys, anbefaler vi LED Standard 15W Dæmpbar fra Colors. Denne pære er velegnet til al slags belysning, lige fra blid hyggebelysning til skarp arbejdsbelysning da den kan dæmpes. Pæren kan lyse helt op til 1200 lumen, hvilket er mere end de fleste nogensinde får brug for. Se guide for lumen her. Den har 30.000 brændetimer og giver et varmt lys.

Jeg har en lampe uden skærm eller min skærm er af glas – Hvad skal jeg vælge?

Det er blevet enormt populært, at have lamper uden skærm, eller fatninger hængene med pærer i. Hertil ser det naturligvis pænest ud, med nogle flotte dekorationspærer. Førhen brugte man de gamle glødepærer til dette, men det blev i 2012 forbudt at producere flere af EU, af hensyn til energiforbruget. Hvis du har en lampe eller en fatning, hvor pæren er synlig anbefaler vi en lyskilde som giver et varmt og hyggeligt lys. Vores bedste anbefaling til disse er LED Classic De Luxe pæren.

Jeg søger mildt, hyggeligt lys til f.eks. soveværelset – Hvad skal jeg vælge?

Det er de færreste der ønsker en kraftig pære til, at lyse soveværelset op. Vores erfaring siger, at de fleste ønsker et mildt og et varmere lys. Hvis du er én af dem, der ønsker et varmt hyggeligt lys, som ikke er for skarpt, anbefaler vi Ghost LED Mini Globe De Luxe fra Colors. Pæren har en spredningsvinkel på 360 grader, så det blide lys spredes rundt i hele lampen. Den bruger blot 2,5W, så den er yderst skånsom for miljøet.

Vi håber, at du har fundet denne guide behjælpelig. Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os på TLF: 77 77 77 14 eller mail: Kontakt@outletlamper.dk.

OutletLamper Logo

Nyttige Links: 

 

Find din nye pære her

En Guide om Watt, Lumen og Ra

Find din nye loftlampe her

Flere artikler