En Guide om Watt, Lumen og Ra

Hvad er Lumen, Kelvin, Ra og spredningsvinkel? Og kan det overhovedet betale sig at købe LED-pærer, når nu de er dyrere end almindelige halogenpærer? Er du også i tvivl om hvad alle de forskellige navne, forkortelser og symboler betyder når du ser på lamper, eller skal du finde en pære der giver den helt rette belysning? Herunder får du kort og overskuelig forklaring af disse begreber.

Hvad er Lumen?

Lumen afgør lysstyrken på din pære. Jo højere lumen, jo skarpere lys. Førhen brugte man watt til at måle pærens styrke, men i dag laves pærerne langt mere energivenlige. Derfor kan man ikke regne med watt når det gælder lysstyrke. Watt bruges i dag kun til at måle energiforbruget. Jo flere watt en lyskilde bruger, jo mere strøm bruger den også. Hvis man er den sparsommelige type, er det derfor fordelagtigt, at udstyre hjemmet med LED-pærer der bruger så få watt som muligt.

Watt til Lumen

Hvis du er i tvivl om hvordan du omregner watt til lumen, kan du se et skema herunder som omregner watt til lumen.  

Watt Lumen 

Illustration: "Go' Energi"

Hvad er Kelvin?

Betegnelsen ”Kelvin” måler farvetemperaturen. Jo højere Kelvin-værdi, jo koldere og mere hvidt er lyset. En lav Kelvin-værdi betyder mere gulligt og varmt lys. Skalaen går fra 0-10.000K. En helt traditionel glødepærer har en temperatur på 2.700K, hvilket svarer til varm hvid. Her hos OutletLamper anbefaler vi at forsøge at ramme et sted mellem 2.700-3.300 til almindelig belysning i hjemmet. Skal man bruge lidt skarpere lys til f.eks. madlavning eller arbejde, kan man rykke lidt længere op på skalaen.

 Hvad er Kelvin

Hvad betyder Spredningsvinkel?

På mange pærer er der angivet spredningsvinkel. Hvis spredningsviklen er over 180 grader egner den ser til almindelig belysning, men hvis den er bemærkelsesværdigt lavere, passer den bedre som spotlight.

Hvad er Ra?

Ra måler lysets farvegenkendelsesværdi. Jo højere tal, jo bedre bliver farverne gengivet. Solens dagslys har en farvegenkendelsesværdi på 100, som er det højeste på skalaen. Farvegengivelsen er ikke umiddelbart noget det blotte øje lige spotter, medmindre Ra-tallet er meget lavt. Vi anbefaler, at du vælger en lyskilde hvor Ra-tallet er 80 eller derover.

Hvorfor skal jeg vælge LED-pærer frem for Halogen?

LED pæren har i de seneste år rykket sig utroligt meget – både på kvaliteten og på salget. Der benyttes ingen farlige stoffer i LED-pærer, som f.eks. gas os kviksølv, som ses i andre pæretyper. Derudover er den åbenlyse grund det lave energiforbrug, hvilket både sparer miljøet og din el-regning.

Vi håber, at du har fundet denne guide behjælpelig. Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os på TLF: 77 77 77 14 eller mail: Kontakt@outletlamper.dk.

Logo

Nyttige links: 

Hvilken lyskilde passer til min lampe?

Køb lyskilder her

Flere artikler