Sådan finder du den rette belysning til lektielæsningen

At motivere sine børn til at læse lektier, kan være en kamp. At få dem til at opretholde koncentrationen når de først er i gang kan være endnu sværere. Herunder kan du blive klogere på, hvordan du giver dit barn de optimale forudsætninger, i form af et godt læselys. 

Børn er kreative mennesker i rivende udvikling hver eneste dag. Sørg derfor for at give dem de bedste muligheder for at fordybe sig med god og praktisk belysning, men sørg stadig for, at give dem rum og mulighed for at have det sjovt i deres børneværelse så de kan udfolde sig. Et koldt, klinisk og kedeligt lys, vil for mange børn ikke virke motiverende, og samtidig vil et for rodet område skabe splid om at fordybe sig.

Ligesom de rette forhold for at arbejde effektivt spiller en rolle for voksne, gør dette sig i lige så høj grad gældende for børnene. Børn har i lige så høj grad brug for en god atmosfære, hvor de kan fordybe sig og lade sig koncentrere om lektierne – og her spiller belysningen en vigtig rolle. Såfremt der er for mørkt, kan det være svært at fokusere, da øjnene arbejder på højtryk blot for at se lektierne foran sig. Er belysningen for skarp og klinisk, kan det være svært at lade sig fordybe og lade hjernen finde ro og plads til indlæring. Derfor er det nødvendigt, at give børn et godt læselys og skabe de bedste rammer for lektielæsningen.

Først og fremmest er det vigtigt, at den generelle rumbelysning er behagelig og roligt oplyst. Dernæst kan du fokusere på at finde en læselampe, der virker effektivt til dit barns behov. Oftest vil vi anbefale en god bordlampe. Nedenfor finder du vores bedste tips til, at gøre belysningen perfekt til dit barns lektielæsning.

 

Lektier ved spisebordet

Som regel findes der i forvejen god belysning over og omkring spisebordet, da et spisebord i en familie ofte fungerer som samlingssted for familien og alle dens gøremål. Et spisebord står oftest også centralt i et lokale og sjældent op af en væg, og derfor er bordlamper der kræver ledning ofte ikke relevante at have på spisebordet. Hvis dit barn kan have glæde af en lidt skarpere belysning end den generelle rumbelysning tillader, vil vi råde jer til at overveje en trådløs bordlampe. En trådløs bordlampe er især smart, da den er mobil og som navnet antyder har den ingen ledning der skal trækkes fra en stikkontakt. Dette sparer både forældrene i at vælte over belysningen når der skal hjælpes til lektielæsningen over spisebordet, og giver samtidig barnet de bedste forudsætninger for at kunne arbejde fokuseret ved spisebordet med gode lysforhold. Et godt bud på en fleksibel bordlampe uden ledning kan være denne Dori LED Bordlampe Blå. Den kommer i en variation af farver, og kan derfor vælges i den farve dit barn bedst kan lide.

 Dori LED Bordlampe Blå Nielsen C3 LED Bordlampe Sort

Dæmpbart lys til lektielæsningen

For at sikre sig, at ens nye lampe altid giver det perfekte lys, er det en fordel at sørge for din udvalgte lyskilde er justerbar, uanset om det er en LED-lyskilde eller en klassisk lampe med indsat pære.

Vil du give dit barn en læselampe til lektielæsningen der er mobil og kan flyttes rundt i hele hjemmet, er fleksibel og kan lyse i den retning det passer og samtidig kan dæmpes er Nielsen C3 LED Bordlampe det perfekte bud på dig. Denne LED lampe kan nemlig justeres med flexarm og har derudover en smart og sjov touch funktion, så dit barn kan skrue op og ned for lyset ved at berøre lampen.

Ønsker du ikke at gå LED-vejen med din belysning, kan et alternativ være at sætte en justerbar pære i din bordlampe. Her kan du selv vælge den bordlampe du finder bedst til formålet, og isætte en justerbar pære. Oftest kan en justerbar pære lyse i tre niveauer: lav belysning, moderat belysning og høj belysning. Dette sikrer, at dit barn altid har et afbalanceret lysindfald, hvor lyset hverken skærer og bliver for kraftigt, eller er for svagt og ubrugeligt når mørket falder på.

 

Justerbar lektielampe

Den perfekte lektielampe justeres efter dit barns behov for lysindfald. En justerbar læselampe sørger for, at lyset altid kan roteres eller vendes, så dit barn kan sidde på forskellige måder og udnytte pladsen omkring sig uden at mangle lys. Vælg derfor en bordlampe eller gulvlampe der kan være på eller nær dit barns skrivebord, der har en justerbar skærm eller en fleksibel arm. Kombineret med en god rumbelysning, sørger en justerbar lampe for, at der ikke er skygger fra lampen og nedover barnets skolebøger eller papirer, men at lyset justeres så det rammer perfekt ned – også hvis barnet får lyst til at sidde på en helt anden måde.

 

Læselys til børneværelset

Som i enhver anden arbejdssituation, kræver dit barns lektielæsning godt lys. Dette opnås ved at kombinere rumlys med et mere direkte læselys. Sørg derfor for først og fremmest at have en god loftslampe dit barn kan lide. Alt efter dit barns alder og interesser, kan en sjov plafond som Cosmos LED 28W Ø39 Plafond. være en mulighed. En god rumbelysning kan også nemt skabes med helt almindelige loftlamper, gerne med et varmt og roligt lys, der skaber en blød og behagelig atmosfære.

Dernæst søger vi videre mod et mere direkte læselys, der skal supplere den generelt gode rumbelysning.

Når du vælger en eller flere læselamper til dit børneværelse, er det godt at tænke i spændende lamper dit barn også synes er rare at se på og har lyst til at benytte.

Prøv en farvet læselampe som eksempelvis Italux Cosmic Bordlampe Pink. der kommer i et bredt udvalg af farver. Der er garanteret en farve dit barn elsker. Mange børn synes, at klemmelamper er sjove, da de er flytbare og kan sættes fast på de flest borde, hylder eller reoler. Til dette formål kan vi anbefale Kati Klemmelampe Rød. der også findes i et bredt farveudvalg.  En lavpraktisk løsning kan også være denne Labor LED Bordlampe Hvid. Denne læselampe er enkel og klassisk, men er sjov og anvendelig, da den har plads til lidt opbevaring af blyanter og et par tuscher.

 Cosmos LED 28W Ø39 Plafond Labor LED Bordlampe Hvid Italux Cosmic Bordlampe Pink

Sørg for at dit barn synes omgivelserne er sjove og rare at være i

Når man ser på belysningen af et børneværelse, er det vigtigt at tænke på helheden. Det er vigtigt, at dit barn har lyst til at være på sit værelse eller ved spisebordet og lave sine lektier. Et godt råd er derfor at sørge for der udover at være en god læselampe, også er nogle sjove lamper der gør værelset spændende og sejt for barnet at kigge på. Et sjovt lysindfald på børneværelset kan eksempelvis være en flot neonlampe i den ene ende af rummet. En neonlampe vil ikke give et optimalt læselys, men kan til gengæld skabe hygge og velvære for dit barn. Det kan tiltrække dit barns lyst til at opholde sig på værelset og være med til at skabe inspirerende og glade øjeblikke. Der findes neonlamper i alverdens farver og former, og kun fantasien sætter grænser for de dagdrømme neonlamper kan skabe for dit barn. Er dit barn glad for musik kan en neonlampe formet som en musikalsk node være sjov: Locomoceon Neon Bordlampe Node. Et andet sjovt lysindfald, kan være læselamper i søde og sjove farver.

 

Et sidste råd…

Et sidste råd fra os er at spørge os til råds, såfremt i er i tvivl om hvilke pærer, læselamper eller loftbelysning der passer til lige netop jeres behov. Vi tilbyder en enorm mængde lamper for at sikre os at der er noget for enhver smag, men netop derfor kan det være svært at vælge ting som f.eks. lyskilder eller pærer. Ring eller skriv til os – så sørger vi for at hjælpe jer bedst muligt i mål, når i skal indrette jeres børneværelse eller spisebord, så det er klar til jeres børns lektielæsning!

 

Flere artikler